Bouwstuk
Je zoekt een plek waar mensen naar elkaar luisteren. In vrijheid meningen naast elkaar leggen. Zoeken naar antwoorden op levensvragen. Dat is wat vrijmetselaren doen.
Bouwstuk
Een bouwstuk is een lezing over een bepaald cultureel, maatschappelijk, wetenschappelijk of filosofisch thema volgens de visie van de spreker.
Belangrijk is dat de spreker slechts zijn eigen visie weergeeft zonder daarmee de toehoorders van zijn gelijk te willen overtuigen. Hij geeft stof tot nadenken en hij brengt geen dwingend feiten. De lezing, al dan niet visueel ondersteund, verrijkt de toehoorders en geeft hen inzichten die ze daarvoor nog niet hadden of minder duidelijk aanwezig waren.
Mening naast elkaar
Voor aanvullende zienswijzen wordt het bouwstuk gevolgd door een gedachtewisseling tussen de spreker en de toehoorders. Daarbij krijgt steeds één toehoorder het woord om een vraag te stellen of een kanttekening te plaatsen, waar de spreker op mag reageren.
Vervolgens wordt het woord gegeven aan een andere toehoorder. Deze werkwijze voorkomt discussies en bevordert de deelname van alle aanwezige broeders. Iedereen kan zijn zegje doen of zwijgen wanneer dat de voorkeur heeft.